Anthony Polet

Op 22 maart 2024 was er een bijeenkomst met als onderwerp “Gevolgen van de oorlog in de Oekraïne voor geopolitieke verhoudingen.” De spreker is Anthony Polet, een expert op het gebied van de praktijk en de theorie van risicomanagement bij internationale conflicten. Locatie Van der Valk Palace hotel Noordwijk.

In de afgelopen jaren zijn geopolitieke ontwikkelingen diverse keren aan de orde geweest. De eerste keer was met Hans van Baalen op 17 oktober 2014. Hij gaf zijn liberale visie op de internationale Geopolitieke spanningen. Een opmerkelijke uitspraak van hem was dat de destijds al te nadrukkelijke toenadering van de EU tot de Oekraïne een geopolitieke fout was. Daarna kwam Han ten Broeke tweemaal naar de liberale kring, waarin hij zijn politieke visie op de relatie tussen Europa, de Oekraïne en Rusland gaf. Feiten, sentiment en politiek spelen een belangrijke rol bij de beoordeling van spanningen tussen landen en wereldmachten. Wij zijn verheugd dat we een spreker hebben gevonden die vanuit de praktijk en gebaseerd op feitenmateriaal een visie geeft op de politieke verhoudingen tussen de EU, de Oekraïne en Rusland.

Anthony Polet (1957) is een expert op het gebied van zowel de praktijk als de theorie van risico management bij internationale conflicten. Deze expertise bouwde hij, onder meer als lid van het corps mariniers, op uit ervaringen met en studie van situaties in de wereld waarin sprake is van serieuze en grootschalige bedreigingen. Hij nam deel aan en leidde grote operaties in verschillende delen van de wereld. Deze operaties (onder meer Libanon en Afghanistan) vonden plaats onder auspiciën van NATO en VN. Hij is veteraan bij het corps mariniers en doet momenteel onder meer onderzoek naar ontwikkelingen die de wereldvrede bedreigen.